Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΡΟΣ:  Μέλη Συλλόγου
    

 
αρ. πρωτ.: 31
Ηγουμενίτσα 03/04/2020
syl.ekp.pe.thesp@gmail.com

 
 









Συναδελφοι,ισσες
Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού COVID-19 τα σχολεία  μας βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας «μέχρι νεωτέρας» από τις 11 Μαρτίου.  Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το εκπαιδευτικό σύστημα, τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.
Απευθύνουμε αισθήματα ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργάζονται άοκνα για το κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας στην εξασφάλιση πολύτιμων αγαθών όπως είναι η υγεία και η επάρκεια σε βασικά προϊόντα.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αγωνίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.
Όλοι μας όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να μείνουμε δίπλα στους μαθητές μας, να τους στηρίξουμε ψυχολογικά, παιδαγωγικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Δοκιμάζονται κάθε μέρα η υπομονή μας, η ευρηματικότητα μας ώστε με κάθε μέσο να πετύχουμε αυτή την επαφή (email, τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.). Η λειτουργία της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας έχει γίνει ανέκδοτο στα χείλη των μαθητών και των εκπαιδευτικών που καλούνται να σηκώσουν στην πλάτη τους όλο αυτό το βάρος στηριζόμενοι σε ιδία μέσα. Οι συνθήκες και τα μέσα δυσκολεύουν απίστευτα το έργο μας, δεν τα χρησιμοποιούμε όμως ως άλλοθι. Τα σχολεία δεν είναι κλειστά. Τα σχολεία λειτουργούν, όχι όμως στον φυσικό τους χώρο και δυστυχώς όχι με όλους τους μαθητές, καθώς κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα.
Η αήθης και εμπαθής επίθεση από διάφορα παπαγαλάκια (Τέλογλου, Χασαπόπουλος, Βερύκιος) ότι οι εκπαιδευτικοί είναι τεμπέληδες, πρέπει να περικοπεί ο μισθός τους, ενώ το Υπουργείο Παιδείας τα έχει σχεδιάσει όλα καλά, έχει τσαλακωθεί στην πράξη  διότι είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια.  Ότι δηλαδή οι αστήρικτοι για χρόνια από την πολιτεία και δίχως υλικά μέσα και επιμόρφωση εκπαιδευτικοί, μόνοι τους επιμορφώνονται δαπανώντας χρήματα και χρόνο που δεν τους περισσεύουν, μέσα από την ατομική τους δράση και τη συλλογική τους οργάνωση κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο και στηρίζουν τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών στον άνισο αγώνα τους για μόρφωση. Αυτό, προφανώς, τους ενοχλεί αφού τους βλέπουμε απροκάλυπτα να θεοποιούν οτιδήποτε ιδιωτικό ενάντια σε καθετι κοινωνικό και δημόσιο.
Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας «Οι εκπαιδευτικοί υπερβάλλουν εαυτούς και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες σε όλη αυτή τη διαδικασία και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ και μπράβο» δεν αναιρεί την ευθύνη του Υπουργείου, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λαμβάνοντας άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης αυτής της προσπάθειάς μας.
Είναι κατανοητό ότι ο χρονικός περιορισμός αυτής της διαδικασίας που προγραμματίζει το Υπουργείο για την πραγματοποίηση των μαθημάτων στα πλαίσια ενός ωρολογίου προγράμματος, θα τινάξει την κάθε προσπάθεια των συναδέλφων στον αέρα, όταν πολλοί αξιοποιώντας αλλά μέσα (π.χ. την ιστοσελίδα του σχολείου, e-mail) ήδη είναι σε επαφή με τους μαθητές τους. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. πρέπει να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να πείσει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια και ότι όλα είναι θέμα ποσοτικών δεδομένων, αγνοώντας τα ποιοτικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου (Φ8/38091/Δ4/16-03-2020 και 39676/Δ2/20-03-2020), οι σύλλογοι διδασκόντων εκτιμώντας τη μοναδικότητα κάθε σχολικής μονάδας, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποια μέθοδο εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα ακολουθήσουν. Καλούμε τους συλλόγους να μην ακολουθούν προφορικές συστάσεις, που περισσότερο συσκοτίζουν την κατάσταση και δημιουργούν προβλήματα, παρά λύνουν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
δεν πρόκειται να ανεχθούμε ακόμα και τη σκέψη να μονιμοποιηθούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες και να υποκατασταθεί η διά ζώσης διδασκαλία από την εξ αποστάσεως με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ. μείωση διδακτικού προσωπικού.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας, ως εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στηρίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως πάντα πράττουμε, με συναίσθηση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής μας ευθύνης.
Δείχνουμε αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς.      
Διεκδικούμε δημόσια εκπαίδευση ισχυρή, αντάξια των ονείρων και των αναγκών των μαθητών μας.
Μένουμε όρθιοι, δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα.
Το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του!

Για το  Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                                                                          ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ