Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στοιχεία επικοινωνίας:  elmethesprotias@gmail.com
                                           Syl.ekp.pr.thesp@gmail.com

ΠΡΟΣ:
τον κ. Χρήστο Σπίρτζη,
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε,
ΤΚ 15669, Παπάγος

ΘΕΜΑ: «Αίτημα εκπαιδευτικών για απαλλαγή από την καταβολή διοδίων στον σταθμό  Τύριας της Εγνατίας Οδού»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
με την υπ. αριθμ. ΔΝΣ/οικ.84646/ΦΝ 393 (ΦΕΚ τ.Β΄, 4156/29-11-2017) απόφασή σας προχωρήσατε στον «Καθορισμό απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών και άνεργους, σύμφωνα με το εδάφιο (γ) της παραγράφου 9 του άρθρου δεύτερου ν. 4388/2016 (Α΄93)». Ειδικότερα για τον Μετωπικό Σταθμό διοδίων στην Τύρια προβλέπεται πέραν των ειδικών κατηγοριών η απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας διδάσκει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που κατοικούν στα Ιωάννινα και οι οποίοι καθημερινά διέρχονται από τα διόδια της Τύριας για να μεταβούν στα σχολεία τους και επιστρέφουν στην κατοικία τους καταβάλλοντας τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή το πλήρες αντίτιμο των διοδίων. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των διοδίων στην Τύρια οι μετακινούμενοι καθημερινά εκπαιδευτικοί είχαν υποβάλει αιτήσεις προς την Εγνατία Οδό Α.Ε. ζητώντας μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων λόγω των καθημερινών διελεύσεων, όπως άλλωστε ισχύσει σε άλλες περιπτώσεις διοδίων στη χώρα, όμως η απάντηση ήταν απόλυτα αρνητική. Έτσι επί μία δεκαετία και πλέον καταβάλλουν καθημερινά το πλήρες αντίτιμο των διοδίων.
κ. Υπουργέ,
στο άκουσμα της είδησης ότι θα εφαρμοστεί πολιτική απαλλαγής από την καταβολή διοδίων για ορισμένες κατηγορίες πολιτών προσδοκούσαμε ότι θα υπήρχε αυτή τη φορά πρόνοια και για τη δική μας περίπτωση. Δυστυχώς όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης δεν φαίνεται να μας συμπεριλαμβάνουν παρά το γεγονός ότι λαμβάνεται μέριμνα για όσους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Π.Ε. Θεσπρωτίας αλλά και για όλους τους κατοίκους της Θεσπρωτίας. Επειδή για την άσκηση και του δικού μας επαγγέλματος, μάλλον δε λειτουργήματος, είναι απαραίτητη η καθημερινή μετάβαση από τα Ιωάννινα στα σχολεία της Π.Ε. Θεσπρωτίας προσδοκούμε στην άμεση παρέμβασή σας και την τροποποίηση της ανωτέρω Υ.Α. ώστε να μας συμπεριλάβει στους απαλλασσόμενους από την καταβολή διοδίων κατά τις καθημερινές διελεύσεις μας από τον μετωπικό σταθμό στην Τύρια.
Αναμένουμε άμεση απάντηση σας στο αίτημά μας. Ο εκπαιδευτικός κόσμος της Θεσπρωτίας βρίσκεται σε αναβρασμό και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει έως τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο το δίκαιο αίτημά του για συμπερίληψη στις διατάξεις της ανωτέρω Υ.Α.
                                   
                                    Ηγουμενίτσα  6/12/2017

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Πρόεδρος
     της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας                                         του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
         Π.Ε.θεσπρωτιας                                                      Καραπάνος     Ευάγγελος                                         Χριστοφίδης Δημήτριος