Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

 

 

Αρ. πρωτ.  :  23                                                            ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου

Ηγ/τσα 09/09/24

 

syl.ekp.pe.thesp@gmail.com  

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση μελών».

 

1.    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με κεντρικό αίτημα:

 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ .

Η συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών του Συλλόγου για το πρόβλημα των συμπτύξεων και της μη κατάτμησης τμημάτων. Από τα 10 σχολεία (5 Ν/γεία και 5 Δημοτικά) είναι σε εκκρεμότητα μόνο το 6ο Ν/γείο Ηγ/τσας στο οποίο έχουν εγγραφεί 27 νήπια. Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση και να δημιουργηθούν 2 τμήματα.

Αυτή η εξέλιξη, μέσα στο καλοκαίρι είναι απαράδεκτη και εξοργιστική, καθώς καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα και ταυτόχρονα διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων, που ήδη είχαν λάβει υπόψη τους τις αποφάσεις που ανακαλούνται, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Επιπλέον, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για την  μετακίνησή τους.

Αυτή είναι η «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης που νομοθετούν, με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μεγάλα τμήματα.  

 

2. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία του για τις ενέργειες της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου η οποία ζητά, τηλεφωνικά, από εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή να πάρουν μέρος  στην αξιολόγηση ,σε διαφορετική περίπτωση θα τους παραπέμψει στο πειθαρχικό.

Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. βλέποντας πως οι αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών δεν κάμπτονται αλλά συνεχίζουν απαντούν με την κλιμάκωση της τρομοκρατίας, με βάση το τοπίο που διαμόρφωσε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της 15/3/2024. Κι αυτό παρά την απόφαση – δικαίωση για τον αγώνα του κλάδου, του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση σε Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και ΔΙ.Π.Ε., που αξιοποιούν με εκβιαστικό – τιμωρητικό τρόπο το νομοθετικό πλαίσιο σύνδεσης της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Οι απειλές για παραπομπή εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή κατά της αντιεκπαιδευτικής – αντιεπιστημονικής «αξιολόγησης», σε πειθαρχικό αποτελεί σοβαρή αντιδημοκρατική και αυταρχική κλιμάκωση στην πορεία εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής της κυβέρνησης που υπηρετεί τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης-κατηγοριοποίησης της δημόσιας παιδείας.

            Οι απειλές έρχονται κατόπιν των αλλεπάλληλων εκφοβιστικών εγκυκλίων, των δεκάδων προσφυγών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στα δικαστήρια ενάντια στις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου δηλώνει:

- Ο αγώνας υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης ούτε υποστέλλεται, ούτε τρομοκρατείται.

- Συνεχίζουμε αποφασιστικά και αγωνιστικά με τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου.

- Υπερασπιζόμαστε και στηρίζουμε πλήρως τους συναδέλφους μας που απειλούνται.

 

3.    ΚΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών και την πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών στη Διεύθυνση Π.Ε. Θεσπρωτίας υπάρχουν κενά στις ειδικότητες των Αγγλικών, Μουσικών, Εικαστικών, Γυμναστών. Στην Ειδική Αγωγή τα κενά σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης είναι πλέον των 20.  Απαιτούμε :

  • Κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
  • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.
  • Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία.

 

Συνάδελφοι-ισσες,

 

Ευχόμαστε σε όλους καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αισιοδοξία, με συλλογικό αγώνα για τα όνειρα και τις ανάγκες όλων μας για αξιοπρεπή ζωή και για ένα σχολείο σύγχρονο και δωρεάν, που πραγματικά θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ισότιμα όλα τα παιδιά.

Καμιά ανοχή απέναντι στην πολιτική που διαλύει τις ζωές μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Καμμιά ανοχή στην πολιτική των διώξεων και την στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση των  σχολείων.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε την πάλη για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες!

 

 

Για το Δ.Σ.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Χριστοφίδης Δημήτρης                                                                       Μηλιώτη Μαρίνα