Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αρ. πρωτ.: 3
Ηγουμενίτσα 16/09/2019                                                      ΠΡΟΣ
syl.ekp.pe.thesp@gmail.com                                                 Μέλη Συλλόγου                                                                                                                    

Θέμα: «Ενημέρωση μελών .»
            Το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδρίασε την Πέμπτη 12/09/2019 και έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις :

1.   Θάνατος συναδέλφισσας
Το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για το θάνατο της συναδέλφισσας Έφης Αλεξίου .
Εκ μέρους όλων των συναδέλφων μεταφέρουμε στους οικείους της τα θερμά μας συλλυπητήρια .
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει  .
2. Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς
 Συναδέλφισσα , Συνάδελφε
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σου ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και αντοχή στο δύσκολο έργο σου, για τη μόρφωση των παιδιών μας. Αυτό το έργο γίνεται πιο ανθρώπινο και πιο όμορφο, όταν συνδυάζεται με την πάλη για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!
      Με κάθε τρόπο και η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε χρόνια τώρα .Νομοθετεί αντεργατικές ρυθμίσεις παρέχοντας πλήρη ασυδοσία σε κεφάλαιο και εργοδοσία , χτυπά παραπέρα – πατώντας στον νόμο Κατρούγκαλου – το δικαίωμα σε ασφάλιση και περίθαλψη .                                                      
      Η ανάπτυξη για την οποία μιλούνε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει στόχο τις επενδύσεις και τα κέρδη, προϋποθέτει μια ζωή με τα ελάχιστα για τους εργαζόμενους, για τα νέα παιδιά.
     Σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Συνεχείς απώλειες σε μισθούς και  συντάξεις. Οι πάνω από  700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ, εφαρμόζονται καθημερινά χωρίς καμιά πρόθεση κατάργησής τους από την κυβέρνηση.
Στην Εκπαίδευση, η κυβέρνηση παρέπεμψε τους 4500 διορισμούς της ειδικής αγωγής για το τέλος του χρόνου.
Όσο για την Γενική Αγωγή οι 10500 διορισμοί που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υφίστανται γιατί τάχα πρέπει να διαπιστωθούν τα πραγματικά κενά. Ταυτόχρονα το πάγωμα των πινάκων πέταξε εκτός πολλούς συναδέλφους .
Στη Θεσπρωτία οι κενές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες είναι : ΠΕ70 : 2 , ΠΕ60 : 8 (πρόκειται για τμήματα με αριθμό νηπίων άνω των 15) , ΠΕ06 :2 , ΠΕ79.01 : 3 , ΠΕ05 :1 , ΠΕ07 : 1 , ΠΕ92.01 : 2 , ΠΕ08 : 4 , Δομές ειδικής αγωγής : 3 , Παράλληλη στήριξη : 11 .     
 
Η κυβέρνηση κρατά 30 χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές σε ομηρία, ελαστικά απασχολούμενους, με το νοίκι και τα έξοδα διαβίωσης να είναι στα ύψη, καταδικάζοντάς τους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Είτε με το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω διαγωνισμών ή μέσω άλλων κριτηρίων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αξιολόγησης , χτυπιέται το δικαίωμα για μόνιμη δουλειά , κατηγοριοποιούνται οι εκπαιδευτικοί ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και των μονίμων , προωθείται η διάσπαση και ο κατακερματισμός .
Η «αυτονομία της σχολικής μονάδας» αποτελεί το έδαφος για την κατηγοριοποίηση και των ταξικό διαχωρισμό των σχολείων καθώς και για την μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στους γονείς .
     Προωθεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με στόχο να καταργήσει τις γενικές συνελεύσεις , οι αποφάσεις να παίρνονται με απρόσωπες διαδικασίες χωρίς συζήτηση , αλλάζοντας επί της ουσίας την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα των σωματίων μας  . Αποτελεί αναγκαιότητα η υπεράσπιση των συλλόγων μας . Τα αιτήματα μας, οι ανάγκες μας είναι άλλες και βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση.
 Μόνιμη και σταθερή εργασία, άμεση μονιμοποίηση 30 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση. Για να υπάρχει εκπαιδευτικός σε κάθε γωνιά της χώρας μας, και σταθεροί, ανθρώπινοι όροι εργασίας για χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών το αργότερο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς .
Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, αναγκαίες υποδομές, όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κ.ά. Μείωση της διδακτέας ύλης . Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο εργαζόμενος γονιός από την τσέπη του σε φροντιστήρια-αναλώσιμα κ.ά.
Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Τις ανάγκες μας αυτές δε θα μας τις χαρίσει κανείς!
Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια!
Καλύτερες μέρες θα έρθουν μόνο μέσα από τη δική μας δράση και συμμετοχή στους αγώνες, με συσπείρωση στο σωματείο μας σε κοινή δράση και συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα.
3. Νέος συνδικαλιστικός νόμος –Ψήφισμα
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα τη συλλογική οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων!
Η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους απεργοκτόνους νόμους που έφεραν, βαθαίνοντας την επίθεση. Σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις γενικές συνελεύσεις.
Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων!
Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «δημοκρατίας» είναι ψευδεπίγραφο. Την ώρα που πριν λίγες ημέρες ψήφιζε νόμο που δίνει σε δημάρχους και περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα ως μονάρχες, παρότι αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στα συμβούλια τους, μιλάνε «για περισσότερη δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα»!
Την ώρα που ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει και νομοθετεί ενώ αποτελεί το 40% του 58% του εκλογικού σώματος για τους εργαζόμενους και τα σωματεία απαιτεί καθολική συμμετοχή σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και πλήρες φακέλωμα για όποιον συμμετέχει!
Από τη μια καταργεί, για χατίρι του ΣΕΒ, την αιτιολόγηση της απόλυσης δήθεν «για να μην φακελώνονται οι εργαζόμενοι» και από την άλλη θέλει να δημιουργήσει «ηλεκτρονικό μητρώο όσων συνδικαλίζονται» και «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη απεργιακής απόφασης». Πλήρες φακέλωμα δηλαδή για να «παίρνει» η εργοδοσία και το κράτος τα μέτρα τους!!
Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες. Να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν, για ζητήματα που τον αφορούν, χωρίς να είναι παρών. Να βρίσκεται μακριά και έξω από τις συλλογικές συζητήσεις! Αυτή τη διάτρητη διαδικασία κάτω από τα βλέμματα της εργοδοσίας και με παρούσα την εργοδοτική τρομοκρατία, τη βαφτίζουν δημοκρατική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο.
Καμία ανοχή στην κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα!
Το ήδη περίπλοκο και ασφυκτικό πλαίσιο για να είναι νόμιμη η απεργία στα δικαστήρια πλέον γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Δεν τους αρκεί! Ο στόχος είναι το 100% των απεργιών να βγαίνουν παράνομες, οι αγωνιστές να διώκονται και τα σωματεία να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Στην ουσία ομολογούν πως μπροστά στα μέτρα και την επίθεση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, θέλουν να “δέσουν το γάιδαρό τους”, δηλαδή να αφοπλίσουν το οργανωμένο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα και να το πετάξουν στην άκρη.
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
Τα συνδικάτα έχουν καταστατικά! Με βάση αυτά αποφασίζουν. Με βάση αυτά παλεύουν, οργανώνουν την πάλη τους, τις μορφές αγώνα. Δε λογοδοτούν στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους. Λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Παίρνουμε τώρα απόφαση απεργιακής απάντησης, υπερασπίζουμε τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, το δικαίωμα στην απεργία!
4. Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα «Μόνιμοι διορισμοί – αξιολόγηση-νέος συνδικαλιστικός νόμος-  οικονομικά και συνταξιοδοτικά» .
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 στο 1Ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ , ΩΡΑ 18:30 . Να είμαστε όλοι εκεί!
Για το  Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                          ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ