Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Αρ. Πρωτ. 76
Αθήνα 2/8/2017
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Λειτουργία κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα


                Συνεδρίασε, για πρώτη φορά με βάση την Φ473/147/126143/Α2/24-7-2017 Υπουργική Απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο των καταλυμάτων του Υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη 27-7-2017. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Σταύρο Πετράκη.
                Αυτό που έγινε φανερό από την όλη συζήτηση είναι ότι υπάρχει μεγάλος όγκος προβλημάτων που, επί της ουσίας, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των καταλυμάτων.
                Ο χώρος εφέτος δεν έχει λειτουργήσει καθόλου μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχει σειρά μεγάλων ζητημάτων που πρέπει να λυθούν.
·                     Πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα αποσπάσεις εργαζομένων (διοικητικών, προφανώς, υπαλλήλων) στον χώρο των καταλυμάτων, οι οποίοι πρέπει να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των κατασκηνωτών, εργασία πολύωρη σε καθημερινή βάση.
·                     Οι διαθέσιμοι οικίσκοι χρειάζονται καθάρισμα για να είναι κατοικήσιμοι, αφού δεν έχουν καθαριστεί τον τελευταίο χρόνο. Η εργασία αυτή δεν γίνεται από προσωπικό αλλά από τους ίδιους τους κατασκηνωτές με δικά τους έξοδα. Για το λόγο αυτό στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους «διάφορα είδη καθαρισμού (κουβάς, σφουγγαρίστρα, σκούπα, υγρά καθαρισμού με εξαίρεση τη χλωρίνη κλπ) απαραίτητα για τον καθαρισμό του οικίσκου».  
·                     Ο κάθε οικίσκος διαθέτει «2 δωμάτια με WC/ντους και περιλαμβάνει κλιματισμό, μικρό ψυγείο και έως 4 κρεβάτια» και τίποτα άλλο.
·                     «Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, χώρους με στέγαστρα και  πάγκους  για τη χρήση μικρών εστιών για την παρασκευή φαγητού, καθότι τα οικήματα δεν διαθέτουν κουζίνα  και  απαγορεύεται αυστηρώς η παρασκευή φαγητού με τη χρήση υγραερίου (γκαζάκια και φιάλες)». Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν πλυντήρια και υπάρχει μόνο μία κουζίνα για τα 140 περίπου σπιτάκια. Άρα φαγητό θα πρέπει κάποιος να αναζητεί εκτός αφού οι υποδομές για Παρασκευή φαγητού από όλους δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι κοντά στο χώρο δεν υπάρχει κανένα μαγαζί (ταβέρνα, σουπερμάρκετ κλπ) παρά μόνο μια καντίνα στην παραλία.
·                     «Τα ανωτέρω καταλύματα θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 7-08-2017 έως την Τετάρτη 27-09-2017». (Σε 4 κατασκηνωτικές περιόδους). Είναι ευνόητο ότι χρονικά βρισκόμαστε εκτός διαδικασίας αφού είμαστε σε περίοδο διακοπών και τα σχολεία είναι κλειστά, με αποτέλεσμα η όποια διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει πολλά προβλήματα.

                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι ξεκινάει μια διαδικασία η οποία έχει πολλά να προσφέρει σ’ έναν κλάδο πολύ σκληρά δοκιμασμένο από τις πολιτικές της βάρβαρης λιτότητας και των μνημονίων.
  Για να γίνει όμως εφικτή η υλοποίηση, ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι έγκαιρος και λεπτομερής. Είναι απαραίτητα τα βήματα σε αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που αναφέραμε παραπάνω και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κάτω από την παρούσα ασφυκτική χρονική πίεση με προσωπική εργασία και κόστος των ίδιων των κατασκηνωτών. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξασφαλίσει έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια και να φροντίσει να πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες που απαιτούνται ώστε τα καταλύματα να διατεθούν πλήρως, το καλοκαίρι του 2018.
                Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία του εγχειρήματος για το επόμενο καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια στην κατεύθυνση της διασφάλισης και κατοχύρωσης της ισότιμης συμμετοχής των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην διαδικασία. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η δυνατότητα της αξιοποίησης ανάλογων υποδομών που υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.