Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ψήφισμα στήριξης στους συναδέλφους αναπληρωτές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.


            Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,
Στην αιτιολογική έκθεση τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών, αναφέρει ότι: «η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017 - 2018 και 2018 - 2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους (...) Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων» (!!!). Εν ολίγοις, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία καθιστά σαφές ότι τα επόμενα δύο σχολικά έτη δε θα γίνει κανένας απολύτως διορισμός. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς κυβέρνηση που το Σεπτέμβριο του 2016 διαβεβαίωνε ότι επίκεινται διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν πάγιες ανάγκες των σχολείων της επικράτειας!
Όμως, η αυθαιρεσία δεν τελειώνει εδώ. Με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία για την Ειδική Αγωγή από το 2008 έως το 2016, επιβεβαιώνοντας όλα εκείνα τα άρθρα που έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις «ανάγκες» στην ΕΑΕ, τα κριτήρια προσλήψεων και τις ίδιες τις προσλήψεις!
Οι αποφάσεις αυτές συμπληρώνουν άλλες προηγούμενες στις οποίες, αφενός, καταστρατηγούνται δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγή, αφετέρου, υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (βλ. ενδεικτικά την Υπουργική Απόφαση 128005/Δ2/8-8-2014, με την οποία καταργήθηκε μόνο για τους συναδέλφους αναπληρωτές ειδικής αγωγής ο διπλασιασμός των μορίων από τις δυσπρόσιτες περιοχές ως κριτήριο για την κατάταξή τους στους πίνακες αναπληρωτές, καθώς και το άρθρο 48 του νόμου 4415/2016, με το οποίο για πρώτη φορά προωθήθηκε η κάλυψη κενών σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης από συναδέλφους ΠΕ70 και ΠΕ60 χωρίς την απαραίτητη ειδίκευση στην ειδική αγωγή).   
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το πλήγμα το δέχεται για μια ακόμη φορά το Δημόσιο Σχολείο στην ΕΑΕ,  ζητάμε τα εξής:
α. Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής η οποία προβλέπει μηδενικούς διορισμούς για τα επόμενα δύο σχολικά έτη και καταστρατηγεί περαιτέρω τα δικαιώματα των συναδέλφων ειδικής αγωγής.
β. Την πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής με μονίμους διορισμούς ΠΕ 61 και ΠΕ 71 για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση.
γ. Την άμεση κατάργηση της ΥΑ 128005/Δ2/8-8-2014 και την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος στον υπολογισμό των μορίων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής (με το διπλασιασμό των μορίων για την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτα σχολεία).
δ. Την κάλυψη των κενών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με μαζικούς διορισμούς με το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία. Αυτό είναι αναγκαίο, όχι μόνο για λόγους ισονομίας απέναντι στους συναδέλφους της ειδικής αγωγής, αλλά και για την παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η εξοικονόμηση προσωπικού και χρημάτων δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των μαθητών μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν δυναμικά στην κορύφωση του 3ήμερου δράσεων που συναποφάσισαν Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.:
Ø    στην 3ωρη στάση εργασίας (11π.μ.-2μ.μ.) την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και
στη συγκέντρωση  που θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα στις 12:30 μ.μ. στην Ηγουμενίτσα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ και η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας στο ΠΑΝΘΕΟΝ.
                                                                                                                    Ηγουμενίτσα: 28-03-2017

Το Δ.Σ. του Συλλόγου