Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. 170Αθήνα 22/10/2015
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Φίλη Νικόλαο
2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
3. Μ.Μ.Ε.

Θέμα:  Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία τώρα. Άμεση πραγματοποίηση προσλήψεων.

Κύριε Υπουργέ,
            Η φετινή σχολική χρονιά «ξεκίνησε» με τους χειρότερους οιωνούς για την εκπαίδευση. Χιλιάδες κενά καταγράφονται ακόμα και σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Πάνω από 3.000 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πρόκειται να καλυφθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ακόμη και αν πραγματοποιηθούν όλες οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να «κουκουλώσει» παρουσιάζοντας πλασματική εικόνα μέρους στοιχείων της βάσης myschool αρνούμενη να αναγνωρίσει τα πραγματικά κενά που δηλώνουν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι στα ΠΥΣΠΕ αλλά και οι ίδιες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

            Μοναδική λύση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να αποτελέσει η πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση με την μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων τώρα δίχως όρους και προϋποθέσεις. Οι 15.000 διορισμοί που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015 για το δημόσιο τομέα από τους οποίους, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κανένας δεν πραγματοποιήθηκε στην εκπαίδευση.
            Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή μοναδική άμεση λύση είναι η κάλυψη όλων των κενών έστω με προσλήψεις όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι.
            Υπενθυμίζουμε πως το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει θέσει σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας το θέμα των τεράστιων αδικιών που δημιουργεί ο τμηματικός τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάτι που γίνεται αιτία να υπάρχουν αδικίες και άνιση μεταχείριση των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές.
            Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη φέτος όταν το Υπουργείο Παιδείας δεν ενημέρωσε έγκαιρα, όπως όφειλε, τους εκπαιδευτικούς ότι σε 3 περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία) οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα ήταν ελάχιστες. Η αποκατάσταση της μεγάλης αυτής αδικίας που οδηγεί ανθρώπους, οι οποίοι χρόνια εργάζονται στην εκπαίδευση, στην ανεργία είναι απολύτως αναγκαία. Το ίδιο αναγκαίο είναι να συνειδητοποιήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η μη κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΕΑΕΠ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, επίσης, καταδικάζει πλήθος εκπαιδευτικών σε ανεργία.
            Όλα τα παραπάνω τα έθιξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στις 2 συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2015 ενώ περιλαμβάνονταν και στο αναλυτικό υπόμνημα με τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που σας παρέδωσε.
            Ζητάμε τον ορισμό νέας συνάντησης, άμεσα, στην οποία θα δοθούν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία για όλα τα παραπάνω.
            Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει όλες τις κινήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί με αίτημα την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων προσλήψεων. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και την αποψινή συγκέντρωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας στις 20:30 στην οποία και θα συμμετέχει με κλιμάκιό του.