Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΡΟΣ:  Μέλη Συλλόγου 
    

αρ. πρωτ.: 38
Ηγουμενίτσα 2805/2020
syl.ekp.pe.thesp@gmail.com

 







           
1. ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Δ.Σ. αποφάσισε τη διεξαγωγή  έκτακτης γεν. συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί  την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 και ώρα 13:45 στο 1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ,με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη.



ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ON-LINE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Ιουνίου και ότι το σχολικό έτος παρατείνεται έως την 26η Ιουνίου (30 Ιουνίου για εκπαιδευτικούς με παράταση των συμβάσεων για τους αναπληρωτές). Τα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι τεράστια. Το κυβερνητικό επιτελείο καθιστά απολύτως υπεύθυνους για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, που θα εμφανιστούν με το άνοιγμα των σχολείων, τους ίδιους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Η κατάσταση είναι σε όλους γνωστή. Προσωπικό καθαριότητας σε ανεπάρκεια, η κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απαράδεκτη, με τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Τι συνθήκες υγιεινής θα εξασφαλιστούν σε αίθουσες κλουβιά, σε εσωτερικούς διαδρόμους, σε χώρους διδασκαλίας, που δεν αερίζονται διαμπερώς;
Η μεταφορά της ευθύνης, από το Υπουργείο,  για το αν τα παιδιά θα πηγαίνουν ή όχι στο σχολείο στην ατομική επιλογή των γονιών, είναι επικίνδυνη.

Είναι πρόκληση να επαφίεται η απόφαση στους γονείς για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία ψαλιδίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια υποχρεωτικότητας στην εκπαίδευση!

 Ως επιστήμονες παιδαγωγοί επισημαίνουμε ότι αυτές οι καινοφανείς αντιλήψεις ανοίγουν εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους για το δημόσιο σχολείο και λειτουργούν διαλυτικά για την εκπαιδευτική διαδικασία .
Η κυβέρνηση μεταφέρει όλα τα βάρη στην «ατομική ευθύνη» εκπαιδευτικών, γονιών και μικρών μαθητών να υλοποιήσουμε τα μέτρα! Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά. Για την επανεκκίνηση όμως της οικονομίας δίνουν δις € αλλά για την ενίσχυση της μορφωτικής – εκπαιδευτικής διαδικασίας τίποτα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:

  • Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.).
·         Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία
  • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.
  • Καμία σκέψη για αύξηση του κατώτερου ή ανώτερου αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.
·         Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με ειδική άδεια απουσίας. Άμεση αναπλήρωση των κενών σε εκπαιδευτικούς με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που έχουν παιδιά ή συζύγους με σοβαρές ασθένειες.
·         Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή.  Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
·         Κατάργηση της τροπολογίας για την online μετάδοση των μαθημάτων μέσα από την σχολική τάξη στο σύνολο της. Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ.

Συναδέλφισσες- οι ,
Με το άνοιγμα των σχολείων την 1η Ιουνίου οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουμε στην κανονική, δια ζώσης, εκπαιδευτική διαδικασία. Σταματάμε κάθε είδους εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν δεχόμαστε καμία παραβίαση του διδακτικού και εργασιακού μας ωραρίου που κατακτήθηκε με αγώνες. Για τους μαθητές που απουσιάζουν παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παιδαγωγική τους στήριξη όπως και πριν από την υγειονομική κρίση .

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!

Για το  Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                             ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ