Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Άνοιγμα Σχολείων

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

 

 

 

αρ. πρωτ.: 70

Ηγουμενίτσα 11/01/2021

syl.ekp.pe.thesp@gmail.com

                             ΠΡΟΣ:  Μέλη Συλλόγου 

                                     

 

ΘΕΜΑ: «Άνοιγμα Σχολείων»

 

 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά.

Ο ρόλος του σχολείου, της εκπαίδευσης, είναι πολυδιάστατος: γνωστικός, διαπαιδαγωγητικός,  κοινωνικός, μορφωτικός, καλλιέργεια ομαδικότητας, χαρακτήρα, αξιών κ.ά. Τίποτα απ’ αυτά δεν αναπτύσσονται χωρίς τον αναντικατάστατο δεσμό εκπαιδευτικού-μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση , δε συνιστά εκπαίδευση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης κανονική εκπαιδευτική διαδικασία η οποία  είναι αναντικατάστατη!

Οδηγεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην  τηλε-<<εξόντωση>> τους .Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης η πολύωρη έκθεση των μαθητών μπροστά στην οθόνη(υπολογιστής ,κινητό, τηλεόραση κ.λ.π.).Το πρόβλημα αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις, με ευθύνη του Υπουργείου, την περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Εφαρμόσθηκε ωρολόγιο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και για προνήπια  και νήπια.

Το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει στη βάση των διαλέξεων και ούτε είναι αποδεκτή η λογική του αποκλεισμού μιας σημαντικής ομάδας μαθητών.  Οξύνει τις κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.  Δίνει τη δυνατότητα για την καταπάτηση των εργασιακών μας σχέσεων. 

Η κυβέρνηση ας αφήσει το υποκριτικό ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στους μαθητές και ας πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα, που παραμένουν επίκαιρα, για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή για όλους!

·        Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

·        Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.

·        Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – έως 15 μαθητές ανά τμήμα.

·        Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

·        Ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται. Ελεύθερη διέλευση σε διόδια και πορθμεία.

·        Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

·        Να υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις.

 

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Τα σχολεία δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο επικίνδυνων πειραματισμών για την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Δίνουμε τη μάχη, προκειμένου να επιβάλουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

 

 

 

 

Για το  Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                               ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ